≡ Menu

Zdravila igrajo zelo pomembno vlogo, saj ga ni obdobja v našem življenju, ko jih ne bi potrebovali. Poznamo t.i. zdravila v prosti prodaji in zdravila, za katere potrebujemo recept svojega osebnega zdravnika ali zdravnika specialista. Posebej pri slednjih pa je še vedno veliko nejasnosti glede kritja plačila iz obveznega ter dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zato je Zavod za zdravstveno varstvo sestavil šifrant list zdravil, da ne bi prihajalo več do nejasnosti:

 • P100 – pozitivna lista; v celoti krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja
 • P100* – pozitivna lista z omejitvijo predpisovanja; v celoti krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja
 • P75 – pozitivna lista; krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v 75 odstotnem deležu, v celoti le skladno s predpisi
 • P75* – pozitivna lista z omejitvijo predpisovanja; krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v 75 odstotnem deležu, v celoti le skladno s predpisi
 • PC100 – pozitivna lista za zdravila z najvišjo priznano vrednostjo; do najvišje priznane vrednosti v celoti krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja
 • PC100*-  pozitivna lista z omejitvijo predpisovanja za zdravila z najvišjo priznano vrednostjo; do najvišje priznane vrednosti v celoti krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja
 • PC75 – pozitivna lista za zdravila z najvišjo priznano vrednostjo; krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v 75 odstotnem deležu do najvišje priznane vrednosti, v celoti le skladno s predpisi
 • PC75* – pozitivna lista z omejitvijo predpisovanja za zdravila z najvišjo priznano vrednostjo; krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v 75 odstotnem deležu do najvišje priznane vrednosti, v celoti le skladno s predpisi
 • V  – vmesna lista
 • V* – vmesna lista z omejitvijo predpisovanja
 • VC – vmesna lista s seznama medsebojno zamenljivih zdravil
 • VC* –  vmesna lista z omejitvijo predpisovanja s seznama medsebojno zamenljivih zdravil
 • N – Nerazvrščeno

Zdravila z ‘P’ liste se izdajajo na zelenih receptih in v veliki večini primerov, če imate sklenjeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so prosta doplačil. Zdravila z ‘V’ liste se izdajajo na belih receptih in je v vsakem primeru potrebno doplačilo, saj obvezno zdravstveno zavarovanje krije do največ 25% cene. Nerazvrščena zdravila niso na omenjenih listah in zanje se plačuje polna cena.

Izjemoma so zdravila iz vmesne liste in iz liste nerazvrščenih zdravil oproščena doplačil, če imate sklenjeno dodatno nadstandardno zavarovanje.

Ni nas malo takšnih, ki se strinjamo v enem: študentska leta so za večino mladih najlepša. Takrat še živimo v t.i. lažnem upanju na dobro prihodnost, v nekakšnem oblaku lagodja, zaupanja v boljši svet. Študentska leta so še nekakšno zadnje obdobje brezskrbnosti, ki pa se na žalost vse prehitro konča. In kaj so prvi koraki, ko končamo študij oz. preneha status dijaka oz. študenta?

Prva stvar je iskanje zaposlitve, ki pomeni varno in finančno ugodno prihodnost. Vzporedno pa je potrebno urediti status obveznega zdravstvenega zavarovanja (preko občine stalnega prebivališča ali preko enote zavoda za zaposlovanje). Je pa pomembno, da tudi čim prej po koncu študija uredimo prostovoljno oz. dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj s tem privarčujemo dodatne stroške in še skrajšamo poskusno dobo (ta sicer velja za tri mesece po sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, če pa ga zavarovanec sklene v roku enega meseca po koncu študija oz. po prenehanju statusa, se izognete čakalni dobi).

Vse tri zavarovalnice, ki nudijo sklenitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ga za mlade navadno ponujajo v paketih z drugimi oblikami zavarovanj (največkrat z nezgodnim zavarovanjem) ali ponujajo poleg zavarovanja takšne in drugačne oblike nagrad, zato se je kljub vsemu, da se sliši dobro in da zraven dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dobite še kup stvari, rajši pozanimajte oz. preberite splošne pogoje, da ne bi kasneje prišlo do kakšnih nesoglasij ali slabe volje.

Še to: ob zaključku študija oz. ob prenehanju statusa dijaka ali študenta je potrebo tudi razmisliti o:

 • nezgodnem zavarovanju;
 • varčevanju;
 • zdravstvenem zavarovanju za tujino – v primeru kakršnih koli potovanj, ter
 • rentnem zavarovanju / varčevanju za pokojnino.

Verjetno nas ni veliko število tistih, ki z veseljem obiskujemo zobozdravnika. Ampak verjetno se je vsakomur že zgodil neznosen zobobol in slej ko prej je bil obisk zobozdravnika neizbežen. Neizbežno pa je tudi plačevanje zobozdravstvenih storitev. Pa poglejmo katere storitve krije obvezno zdravstveno zavarovanje in za katere zobozdravstvene storitve potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Obvezno zdravstveno zavarovanje krije zobozdravstvene storitve, ki jih opravi ali na katere vas napoti izbrani osebni zobozdravnik. Te storitve morajo biti opravljene v pogodbeno določenem delovnem času, z uporabo standardnih materialov in upoštevanjem trajnostnih dob:

 • zalivke na sekalcih in podočnikih (vidno območje) vsi kompozitni materiali in fosfatni cementi;
 • zalivke v ostalih zobeh amalgam;
 • vlite zalivke srebro-paladijeve oziroma polžlahtne zlitine za vlivno tehniko
 • zobne fasete v prevlekah, kronah in mostičkih akrilat ali kompozitni materiali, ter
 • za proteze akrilati: kadar je protezo potrebno kombinirati z opornico ali kadar je s protezo mogoče premostiti več vrzeli, od katerih bi za vsako imeli pravico do mostička, se sme na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja izjemoma izdelati proteza z vlito bazo iz krom-kobalt-molibdenove in drugih podobnih zlitin.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa pokriva storitve, ki vam jih nudi vaš osebni zobozdravnik in niso v celoti krite iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Gre predvsem za mehansko čiščenje zobnih oblog in / ali odstranjevanje zobnega kamna (pri odraslih osebah) ter za doplačilo nadstandardnih materialov (predvsem za ne-amalgamske bele zalivke, zlati zob, ipd…).

V celoti pa je potrebno samoplačniško kriti zobozdravstveno storitev:

 • če vam jih ne opravi vaš izbrani osebni zobozdravnik;
 • če se odločite za zdravstveni zavod ali zobozdravnika, ki nima pogodbe z ZZZS;
 • če vam jih z vašim soglasjem opravijo v samoplačniški ambulanti izven pogodbeno določenega delovnega časa, ter
 • če jih zahtevate v nočnem času, ob nedeljah in praznikih.

Vas zanima dodatno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni?

Vzajemna ponuja različna dodatna zavarovanja, ki so še posebej ugodna za tiste, ki že imajo dopolnilno zavarovanje pri Vzajemni.

Obiščite stran DODATNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE za več informacij o dodatnem zavarovanju.

Glavni dve obliki zavarovanj sta nezgodno zavarovanje za primer smrti in težje invalidnosti ter dnevno  nadomestilo za bolnišnični ali zdraviliški dan.

Veliko ljudi zamenjuje dopolnilno in dodatno zavarovanje. O prvem najdete več na strani dopolnilno zavarovanje.

Vsi tisti, ki želite izvedeti več o dopolnilnem zavarovanju, lahko obiščete stran DOPOLNILNO ZAVAROVANJE, kjer najdete več informacij o tem zavarovanju.

Med drugim smo tam našteli tudi vsa kritja, ki jih dopolnilno zavarovanje pokriva. To sodi med najpogostejša vprašanja, ki jih dobimo preko elektronske pošte, saj s tem zlahka vidimo, zakaj je dopolnilno zavarovanje pomembno in kako nam lahko na dolgi rok prihrani težave in denar.

V kolikor vas zanima tudi sklenitev zavarovanja, lahko na strani dopolnilno zavarovanje izpolnite obrazec in poklicali vas bomo glede sklenitve zavarovanja.

V kolikor imate kakšna vprašanja v zvezi z dopolnilnim zavarovanjem, nam jih lahko pošljete po elektronski pošti, ki jo najdete med kontakti.

V zadnjem mesecu so se spremenile cene za dopolnilno zavarovanje pri vseh treh zdravstvenih zavarovalnicah (Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica) za prostovoljno zdravstveno zavarovanje oz. dopolnilno zavarovanje.

Razlog za povišanje cene je bil sprejem zakona s katerim se je del zdravstvenih stroškov, ki se je do sedaj kril iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, prenesel na dopolnilno zavarovanje.

Nove cene za prostovoljno zdravstveno zavarovanje so od 1.7.2012 naprej:

 • Vzajemna: 28,62€ na mesec ali 333,12 na leto
 • Triglav: 29,42 na mesec ali 342,45€ na leto
 • Adriatic Slovenica: 29,38€ na mesec ali 342€ na leto

Zavarovalnica Vzajemna po podražitvah premije še naprej ostaja najcenejša zavarovalnica za dopolnilna zavarovanja, a se je razlika v primerjavi z ostalima zavarovalnicama nekoliko zmanjšala.

Dopolnilno zavarovanje pri Vzajemni lahko naročite tudi preko naše strani. Enostavno izpolnite obrazec na strani Sklenite zavarovanje in naročite dopolnilno zavarovanje.

Objava se navezuje na spremembo cen v letu 2012.

Nekaj dni po tem, ko so pri zavarovalnici Vzajemna napovedali podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so neizogibne podražitve in nove cene sporočili tudi iz preostalih dveh zavarovalnic za zdravstvena zavarovanja.

Pri Triglavu je nova cena za dopolnilno zavarovanje 29,42€, pri plačilu s 3% popustom pa je cena 342,45€ oz. 28,54€ na mesec.

Pri Adriatic Slovenica je nova cena za dopolnilno zdravstveno zavarovanje 29,38€ ali 342€ pri letni premije, kar na mesec znaša 28,50€

Še naprej ostaja zavarovalnica Vzajemna najcenejša zavarovalnica za dopolnilno zavarovanje s ceno 28,62€ ali 333,12€ pri letni premiji.

Če želite skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni, izpolnite obrazec na strani SKLENITE ZAVAROVANJE.

Z novim Zakonom za uravnoteženost javnih financ se je del stroškov za zdravstvene storitve prenesel iz obveznega zavarovanja na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Gre za kar 66 milijonov evrov, ki bodo od sedaj kriti iz prostovoljnega zavarovanja.

Zdravstvene zavarovalnice so se na to odzvale s povečanjem premije za dopolnilno zavarovanje. Prvi so ceno sporočili pri Vzajemni, ki so do sedaj imeli najnižje dopolnilno zavarovanje. Nova cena je 4€ višja glede na staro in znaša 28,62€ ob mesečnem plačilu.

Pri zavarovalnici Triglav in Adriatic Slovenica bodo cno za zavarovanje sporočilo v roku enega tedna, pričakuje pa se, da bo razlika med cenami ostala na enaki ravni in da bo Vzajemna še vedno imela najnižjo ceno za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Na strani najdete veliko informacij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Spletna stran je namenjena tistim, ki iščejo informacije za sklenitev dopolnilnega zavarovanja in bi se radi pred sklenitvijo seznanili z vsemi pojmi, ki so povezani s tem zavarovanjem. To je lahko višina premije, možnosti plačila, kaj krije dopolnilno zavarovanje, kdaj je čakalna doba ipd.

Na drugi strani pa je stran namenjena tudi tistim, ki dopolnilno zdravstveno zavarovanje že imajo in bi radi preverili določene podrobnosti v zvezi z zavarovanjem ali mogoče prestopili k drugi zavarovalnici.

V Sloveniji lahko sklenete dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni, Triglav, zdravstveni zavarovalnici in zavarovalnici Adriatic Slovenica.

V kolikor imate kakšna vprašanja ali bi radi sklenili dopolnilno zavarovanje, nas lahko pokličete na telefon ali nam pošljete vprašanja na email. Za sklenitev izpolnite obrazec in v najkrajšem možnem času vas bomo poklicali glede sklenitve dopolnilnega zdravstvenaga zavarovanja.